Resetips Irland

Jag befinner mig just nu på Irland, vi har bara varit här i några dagar men jag tänkte ändå ge mig på att lista några resetips (vissa saker kommer jag att ta som självklart i slutet av resan och inte se som värt att berätta):

  • Jag har insett att mina kunskaper om irländsk historia inte bara är undermåliga utan en blind fläck. Kunniga guider kan berätta väldigt mycket och kan inspirera till att vilja söka mer information, vi var en tur på kyrkogården i Dublin (Glasnevin) och en busstur till Cliffs of Moher. Jag kan rekommendera båda (men det finns förmodligen hundratals guidade turer som också är bra).
  • Glöm inte passet, Irland är inte med i Schengen.
  • Mynt är väldigt bra att ha, på stadsbussarna i Dublin accepteras endast mynt (och jämna pengar, du får ingen växel), det har också förekommit myntautomater till offentliga toaletter där växlingsautomaten bara tog andra mynt.
  • Den som har varit på Island vet att det kan vara en bra taktik att klä sig i flera lager och kunna plocka på och av plagg under dagen. Det är en bra taktik också på Irland, vädret kommer förmodligen växla under dagen.
  • Om du gillar engelsk frukost så gillar du förmodligen irländsk frukost, om du inte gillar engelsk frukost gillar du förmodligen inte irländsk frukost.  Korv, bacon, ägg, bönor … (det kan också vara black pudding och white pudding, men inte överallt).
  • Att äta lunch vid tretiden verkar ses som det normala (kanske inte är så konstigt efter den frukosten), det kan innebära att när man som turist kommer in på ett ställe och vill ha lunch så finns det bara frukost och fikabröd.
  • Det kan ibland vara svårt att hänga med vad folk säger. Hittills har taktiken att skratta när de verkar skämta funkat.

I övrigt kan jag bara rekommendera Irland som resmål, även om jag inte har så mycket att säga om det som många förknippar med det – öl och whisky (jag har bara druckit två öl till maten hittills, så jag kan inte riktigt uttala mig om pubkulturen).